utorak, 5. siječnja 2016.

Lionel Messi

Lionel Andrés Messi argentinski je nogometaš, član Barcelone i argentinske reprezentacije. U decembru 2009. osvojio je Zlatnu loptu France Footballa, nagradu World Soccera i FIFA-inu nagradu za nogometaša godine.
Karijera Lionela Messija započela je 1995. godine u klubu Newell's Old Boys, gdje je igrao do 2000. godine. Njegov je potencijal ubrzo primijetila Barcelona.
Sa 13 godina (2000) napustio je mladu ekipu Newell's Old Boysa i s porodicom se preselio u Evropu, budući da je Barcelona ponudila da će platiti liječenje njegovog nedostatka hormona rasta. Debitiravši u sezoni 2004/05, srušio je ligaški rekord za najmlađeg igrača koji je zaigrao u ligaškoj utakmici, a postao je i najmlađi strijelac u historiji.
Messi je spektakularno napredovao u svim uzrastima Barcelone, prešavši vrlo brzo iz Barcelone C (juniorske ekipe) u Barcelonu B (rezervnu ekipu), a sa 16 godina debitirao je za prvi tim, u prijateljskom susretu protiv Porta na otvaranju novog stadiona "Dragão", koji je portugalski sastav dobio rezultatom 2-0. Maradona ga je proglasio svojim nasljednikom zbog nevjerovatne tehnike, preciznosti i brzine.
Nadolazeća sezona Messiju je donijela prvi nastup na službenoj utakmici, 16. oktobra 2004, u gradskom derbiju protiv Espanyola naOlimpijskom stadionu, u pobjedi Barcelone 1-0. Zbog povreda nekoliko prvotimaca, Messi je postao standardni član Barceloninog prvog tima. 1. maja 2005. u utakmici protiv Albacetea postao je najmlađi igrač koji je postigao pogodak za Barcelonu - imao je samo 17 godina, 10 mjeseci i 7 dana.
Na Svjetskom prvenstvu U-20 u Holandiji 2005. Messi je ne samo osvojio naslov prvaka već je bio i najbolji strijelac te je proglašen najboljim igračem prvenstva. Ubrzo nakon toga debitirao je i za argentinsku reprezentaciju u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske.
Sredinom sezone 2005/06. Messi je promijenio broj dresa s 30 na 19, kao rezultat promjene u njegovoj registraciji s kojom je imao problema. To se odnosi samo na španski kup i prvenstvo, dok će u Ligi prvaka i dalje nastupati pod brojem 30.
Messi je 2006. produžio ugovor sa Barcelonom do 2014.

Nema komentara:

Objavi komentar