nedjelja, 3. siječnja 2016.

Liječnik iz Sirije koji radi u Karlovcu otkrio zašto strani liječnici zaobilaze

PREMA standardima Europske unije, Hrvatskoj trenutno nedostaje čak četiri tisuće liječnika.

Mladi liječnici sve više odlaze u inozemstvo, a strani ne dolaze raditi u Hrvatsku, iako su joj potrebni. Kirurg Mohamed Kattae jedan od je 29 liječnika stranaca koji trenutno rade u Hrvatskoj, piše Al Jazeera.

Kattae je studirao u Zagrebu, specijalizirao u Sarajevu, a 1999. godine vratio se u rodnu Siriju. Zbog niza okolnosti 2009. se ponovno s obitelji vratio u Hrvatsku. Tvrdi kako je zbog proceduralnih barijera teško dobiti posao liječnika u Hrvatskoj.

"Nisam mogao zbog nostrifikacije, zbog tih problema. Kada se ovdje nisam uspio zaposliti, otišao sam u Bosnu. Tada sam polagao državni ispit, nakon čega mi je priznata specijalizacija, odnosno specijalizacija iz opće kirurgije koju sam završio u Sarajevu", rekao je Kattae koji trenutno radi kao liječnik u Općoj bolnici Karlovac. Dodao je i kako mnogi njegovi kolege nisu imali strpljenja za borbu administracijom u Hrvatskoj, zbog čega su se okrenuli Njemačkoj.

"Hrvatska je jako lijepa zemlja i naravno da ima dosta ljudi koji žele doći i ovdje raditi. Vjerujem da bi, kada bi se taj problem riešio, dosta stručnjaka iz susjedne zemlje došlo ovdje", rekao je.

Trenutno 195 stranih liječnika čeka priznavanje dokumentacije i svoj novi posao u Hrvatskoj. Doktorica Žarka Rogić iz Hrvatske liječničke komore kaže da je problem u tome što su i Komora i Ministarstvo zdravlja nadležni za priznavanje dokumenata.

Liječnici u Njemačkoj zarađuju četiri puta više od onih kolega u Hrvatskoj
"Ono što Komora predlaže, to je jedno prvostupanjsko tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija. Mi se ne zalažemo da se pojednostavi procedura u smislu da svatko može ući bez ikakvog kriterija, nego samo da to bude jasno, da to bude u jednom tijelu, da ljudima bude jasnije kako će tu proceduru voditi i provoditi", rekla je Rogić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić mišljenja je da komplicirana procedura nije jedni razlog nedolaska stranih ljekara. Navodi kako je prosječna plaća liječnika u Hrvatskoj 1.200 eura, što je četiri puta manje nego što zarađuju liječnici u Njemačkoj.

"Dolazak sposobnog kolege u Hrvatsku, a ako je zadovoljio uvjete za ulazak u Europsku uniju, sigurno je samo prolazna stanica za odlazak u drugu državu u koju odlaze i hrvatski liječnici. Nema razloga ostati u Hrvatskoj kad su sami Hrvati u svojoj državi nezadovoljni zbog ovih razloga o kojima sam govorio", rekao je Babić.

Nema komentara:

Objavi komentar