srijeda, 6. siječnja 2016.

Analiza: Ko je zapravo najbolji napadač u Premiershipu?!

Navijači i ljubitelji nogometa na Otoku se pitaju kome bi trebala da pripadne titula najboljeg napadača Premier lige? Jamie Vardy iz Leicestera igra sjajno ove sezone i na svom kontu ima već 15 pogodaka, ali tu je i Romelo Lukakukoji je za ekipu Evertona također postigao 15 pogodaka.

Također spominje se ime Watfordovog Odina Ighala koji nije prestajao zabijati usprkos tome što ekipa sad igra na većem nivou, a ne u Championshipu.

Navijači Arsenala slave Alexisa Sancheza i Oliviera Girouda koji je uhvatio pravu formu baš kad je Topnicima bilo najpotrebnije, dok u drugom kraju Londona Arsenalovi najljući rivali Tottenham sve nade za titulu ulaže u Harry Kanea koji je nakon sporog starta u sezoni ipak uhvatio pravi ritam i od tada nemilosrdno postiže golove.

Ne smijemo zaboraviti Diega Costu iz Chelseaja, Anthony Martiala i Wayne Rooneya iz Manchester Uniteda, Sergija Aguera iz Manchester Cityja i pomalo zaboravljenog Daniela Sturridgea koji ovu sezonu muku muči s povredama.

Vardy i Lukaku predvode listu strijelaca sa po 15 pogodaka. Na korak iza njih je Odin Ighalo koji ima jedan manje, dok se Kane (11) i Giroud (10) bore za titulu najboljeg strijelca u Londonu.
romelu-lukaku-everton-premier-league-3357363
Kelechi Iheanacho je upisao dva pogotka za samo 166 minuta provedenih u igri. Ipak jasno je da se Manchester City uzda ponajviše u Aguera od kojeg se očekuje da konstantno postiže golove tokom cijele sezone, kako u Premier ligi tako i u europskim takmičenjima, piše Sky Sports.

Najveći postotak realizacije prilika ima igrač Watforda. Ovaj put nije riječ o Ighalu nego o Troy Deeneyu. Iako je postigao samo šest pogodaka njegova realizacija iz pruženih prilika je čak 80 %. Iza njega se nalaze Bojan Krkićkoji igra za Stoke i Martial iz Uniteda sa po 71 %. Vrijedi spomenuti da je igrač Bournemoutha Callum Wilson postigao dva pogotka a nije promašio nijednu priliku prije nego što ga je povreda uklonila s terena.
callum-wilson-bournemouth-3353496
A ko je zapravo najprecizniji napadač u Premier ligi? Daleko ispred svih neočekivano se nalazi Mame Biam Diouf. Od njegovih udaraca prema golu čak 86 % lopti je završilo u mreži. Iza njega nalazi se igrač SunderlandaJermain Defoe sa 70% i Jordan Ayew iz Aston Ville sa 68 % realiziranih udaraca.

Ipak jasno je da se u sposobnost napadača ne računaju samo golovi, već i sposobnost da uposle svoje saigrače u priliku za gol. Što se tiče asistencija listu predvode Lukaku i Deeney s po pet asistencija.

Što se tiče stvorenih prilika za svoju ekipu na vrhu se ponovo nalazi Troy Deeney koji je svojom igrom stvorio čak osam šansi za svoju ekipu. Iza njega se nalaze Sanchez i Martial sa po pet kreiranih šansi.
troy-deeney-watford-aston-villa-goal-celebrates-3382505
Kada se priča o iznuđenim penalima daleko ispred sviju je Jamie Vardy. Engleski reprezentativac je iznudio čak pet kaznenih udaraca do ovog dijela sezone, duplo više nego bilo koji igrač u Premier ligi.

Nema komentara:

Objavi komentar