ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

BLISKI ISTOK NA RUBU POTPUNE EKSPLOZIJE 'U idućih nekoliko tjedana stvari bi mogle postati gadne i opasne'

Nakon što je Saudijska Arabija prekinula odnose s Iranom i protjerala njihove diplomate, svijet je još više zabrinut za sigurnosnu situaciju na Bliskom istoku koja bi mogla potpuno eskalirati.

'Prekid diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana vrlo bi lako mogao prerasti u situaciju izvan kontrole', tvrdi profesor Fawaz Gerges, stručnjak za Bliski istok iz Londona.

Podsjetimo, iranski prosvjednici napali su i zapalili u nedjelju saudijsko veleposlanstvo nakon što je Rijad pogubio šijitskog klerika. Saudijska Arabija je nakon toga povukla svoje diplomate iz Irana i naredila iranskima da napuste Saudijsku Arabiju.

'U idućih nekoliko tjedana i mjeseci stvari bi mogle postati gadne i opasne. Odnosi između Rijada i Teherana vrlo su nestabilni - oni su na suprotnim stranama u sukobima u Siriji, Jemenu, Libanonu... Riječ je o dvije moćne države, sunitskoj Arabiji i šijitskom Iranu. Moguće je da će doći i do izravnog vojnog sukoba između njih', smatra vojni analitičar i general u mirovini Mark Hertling.

Saudijska Arabija i Iran imaju dugu povijest međusobnog rivalstva.
'Oni su u hladnom ratu već dugo - to je stvar moći, utjecaja, geopolitičkih razloga', pojašnjava Gerges.

'Rukavice su bačene'

No, ono što se sada događa može se povezati s unutrašnjom situacijom u obje zemlje. Naime, napadima na drugu stranu, vladajući i u Saudijskoj Arabiji i Iranu nastoje ojačati svoju poziciju unutar vlastitih granica. U Saudijskoj Arabiji vodi se borba oko prijestolja i pozicija kralja Salman bin Abdulaziza nije čvrsta, a zemlja trpi i veliku financijske gubitke zbog niskih cijena nafte. Iran pak želi blokirati sve jače zahtjeve za reformama prozapadnih struja nakon što je postignut dogovor oko nuklearnog naoružanja. Sve to najnoviji konflikt Rijada i Teherana čini iznimno opasnim.

'Ne treba očekivati da će to tako brzo prestati. Prekidom odnosa s Iranom Saudijska Arabija je poručila: rukavice su bačene. Nadali smo se da će možda biti pronađeno rješenje za krizu u Siriji u narednih nekoliko mjeseci. Sada na to možemo zaboraviti, isto kao i na diplomatsko rješenje u Jemenu. Dvije najmoćnije islamske države u srcu Bliskog istoka sada praktički važu hoće li zaratiti. Trebamo stvarno biti zabrinuti zbog takve situacije', ocijenio je stručnjak Fawaz Gerges za CNN.

Nema komentara:

Objavi komentar