četvrtak, 7. siječnja 2016.

DVA PUTA IZGUBIO KROV NAD GLAVOM, A DANAS ''TEŽAK'' MILIJARDE DOLARA


John Paul DeJoriaAmerički biznismen John Paul DeJoria danas je težak četiri milijarde dolara. No, nije uvek bilo tako! Probijajući se iz siromašnog detinjstva kroz okrutni svet, DeJoria je čak dva puta ostao bez krova nad glavom.
Amerikanac John Paul DeJoria danas je "kralj šampona", a Forbes ga je svrstao i na svoju listu milijardera te njegovo bogatstvo procenio na četiri milijarde dolara.
No, pre nego što je postao suosnivač firme Paul Mitchell Systems pa se obogatio, DeJoria je čak dva puta ostao bez svog doma. Danas 68-godišnjak rođen je u vrlo siromašnoj porodici, a njegovi majka i otac rastali su se kad je napunio svega dve godine.Prvi posao dobio je s devet godina, kad je prodavao božićne čestitke od vrata do vrata. Završio je srednju školu i radio je različite poslove kako bi preživeo.
Supruga mu uzela novac, a on i sin završili na ulici
U 22. godini je, ispričao je za CNBC, prvi put u životu postao beskućnik. Supruga koja je smatrala da nije dobra za majčinstvo i brak, napustila je njega i dvogodišnjeg sina te im odnela sav novac koji su imali. Stanarina u stanu u kojem su živeli je bila preskupa, pa su završili na ulici. Kako bi preživeli, DeJoria je neko vreme skupljao i boce, a nakon nekoliko dana provedenih na ulici, sreo je prijatelja koji mu je pomogao. U međuvremenu mu je s dečakom pomogla njegova majka, koja, kako je rekao, nikada nije saznala koliko mu je teško.
Drugi je put bez doma ostao u vreme kad je osnivao firmu Paul Mitchell Systems. Tada je tokom razvoda supruzi ostavio sve i sa sinom iz prvog braka opet završio na ulici. Nekoliko nedelja je spavao u automobilu, a sina mu je čuvao prijatelj. Shvatio je da se mogu hraniti za 99 centi u restoranima brze hrane, a kada su ga vlasnici videli kako stalno dolazi i pritom dovodi dete, davali su mu više hrane nego što je za taj novac mogao dobiti.
'Devet vrata zalupiće vam pred nosom pre no što kucajući na desetim uspete'
Retko sretnem nekoga ko ne zna barem ponešto o mom poreklu. No, kada se to dogodi, obično me pitaju jesam li zaista živeo u automobilu i dva puta bio beskućnik. Pitaju me u čudu i jesam li zaista skupljao boce od sokova kako bi moje dete imalo od čega da živi. Onda im odgovorim potvrdno. Ispostavi se da u životu radiš sve što moraš kako bi stigao do cilja. Bitno je da ne odustaneš na svom putu i stvari će s vremenom biti bolje. Jedino prema boljem tada možeš ići", kazao je DeJoria dodajući da pritom nema potrebe krasti ili nekoga putem "srušiti".
John Paul DeJoria tvrdi da nikada u životu ne bi uspeo da nije slušao svoju majku, koja je u njega utkala radnu etiku i uvek mu govorila: "U životu možeš raditi što god želiš, samo nikada nemoj odustati... Nastavi raditi, uvek idi napred." Kaže da je razlika između neuspešnih i uspešnih ljudi u tome da oni neuspešni ne žele raditi ono što rade uspešni, kao što je npr. kucanje na svaka vrata. Od njih deset, tvrdi, devet će se onom ko na njih kuca zalupiti pred nosom, no ona jedna će se otvoriti. To je, kaže, ono što je naučio radeći u marketingu. 
Svetski poznatu kompaniju pokrenuli sa 700 dolara
DeJoria je svog partnera Paula Mitchella susreo u 80-ima, kad je uz savet prijatelja ušao u industriju lepote. Mitchell je tada bio frizer. Spojili su ih poznanici na jednoj konvenciji na Floridi uveravajući DeJoriau da bez obzira što je on u marketingu, a Mitchell frizer oboje imaju isti cilj te da će puno postići u životu. Tako je i bilo.
Dvojac je biznis počeo sa 700 dolara, osmislio svoj prvi proizvod i krenuo kucati od vrata do vrata. Nakon dve godine zarađivali su dovoljno da podmire sve račune i još im je ostalo. Danas je pak Paul Mitchell Systems svetski poznata kompanija s proizvodima za negu kose. U međuvremenu, Mitchell je preminuo, a njegovo mesto u firmi preuzeo je njegov sin.
Inače, to nije jedini biznis kojim se DeJoria bavi. On je i u biznisu s tekilom, te je suvlasnik i firme Patron Spirits, a u međuvremenu je osnovao još nekoliko kompanija od kojih je neke i prodao.

Nema komentara:

Objavi komentar