nedjelja, 29. studenoga 2015.

SAMIT U BRISELU: Osnovni cilj zaustaviti val izbjeglica prema Evropi

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je danas pred početak Samita lidera Evropske unije i Turske u Briselu izjavio da je osnovni motiv ovog sastanka rješavanje izbjegličke krize u Evropi. "Predstavnici EU i Turske...
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je danas pred početak Samita lidera Evropske unije i Turske u Briselu izjavio da je osnovni motiv ovog sastanka rješavanje izbjegličke krize u Evropi.

"Predstavnici EU i Turske pregovaraju i sarađuju već nekoliko sedmica. Osnovni cilj nam je da zaustavimo val izbjeglica prema Evropi. Na kraju tih susreta smo postigli dogovor i nadam se da će to danas prihvatiti sve strane", izjavio je Tusk.
Tusk je rekao kako će biti razgovarano i o jačanju uzajamnih odnosa, kao i o procesu približavanja Turske Evropskoj uniji.
"Turska ne može sama biti ključ rješenja aktuelne izbjegličke krize. Kontrola vanjskih granica EU je naša obaveza i odgovornost. Ne možemo tu zadaću prebacivati trećim zemljama. Bez kontrole vanjskih granica, Schengen će postati puka prošlost", tvrdi Tusk.
U kratkoj izjavi za medije i švedski premijer Stefan Lofven je istakao da će izbjeglička kriza biti glavna tema razgovora na današnjem Samitu, i dodaje da je Turskoj potrebno dati veliku finansijsku pomoć za brigu o izbjeglicama.
Naglasivši da EU mora sarađivati s Turskom, Lofven je kazao da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima Turske o pristupanju Evropskoj uniji biti napravljeni novi iskoraci u demokratskim procesima i zaštiti ljudskih prava.

Nema komentara:

Objavi komentar