nedjelja, 29. studenoga 2015.

MAKEDONIJA: Vojska postavila ogradu na granici sa Grčkom

Jučer je došlo do sukoba migranata i makedonske policije, migranti su bacali kamenje na policiju i tom prilikom bilo je povrijeđeno 18 policajaca, dok se u večernjim satima stanje smirilo. Vojska je jučer počela sa...

Vojska je jučer počela sa podizanjem ograde visine 2,5 metara s ciljem da djeluje preventivno i spriječi nasilan ulazak migranata na makedonsku teritoriju. Migranti koji ne dolaze iz zemalja u kojima se ratuje danima se već nalaze na makedonskoj granici, jer je od 19. novembra Makedonija počela primjenjivati selektivni pristup za prelazak granice, tako da granicu mogu samo preći migranti iz zaraćenih zemalja, i to iz, Sirije, Afganistana i Iraka.
"Zaglavljeni" migranti ipak, nisu odustali od svojih namjera da pređu makedonsku granicu i nastave put prema zemljama Evropske unije, a čak su sebi i zašivali usta u znak protesta.
Odluka za postavljanje ograde donesena je od strane Koordinacionog tijela za rukovođenje migrantskom krizom.
Prije dvije sedmice Vijeće za nacionalnu bezbjednost Republike Makedonije nakon svog zasjedanja zadužilo je Armiju Republike Makedonije da započne s pripremnim aktivnostima za postavljanje ograde na južnoj granici.

Nema komentara:

Objavi komentar