subota, 5. prosinca 2015.

ZIMA NA ČEKANJU, ALI…? Nova prognoza TOTALNO NEOČEKIVANA kada je riječ o vremenu!



Pod naslovom “ZIMA NA ČEKANJU DO TREĆE DEKADE MJESECA??”, popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH piše kako su se, prema očekivanjima s kraja prošlog mjeseca da nas očekuje toplija prva polovina decembra, potvrdile takve prognoze.

 – Ni najnovije prognoze ne upućuju na neku bitnu promjenu vremena do sredine mjeseca. Dakle pod djelovanjem jake, stabilne i postojane anticiklone sunčano, stabilno i iznaprosječno toplo vrijeme se nastavlja. Najviše sunčanog vremena očekuje se u gorju Hercegovine, srednjem i južnom Jadranu, obalnim područjima Crne Gore, Albanije te u Makedoniji. U Bosni, na kopnu Hrvatske, Srbiji, Kosovu te ponegdje u Istri i sjevernom dijelu Jadrana jutra hladna i maglovita, a ponegdje svakako treba očekivati dugotrajniju maglu i niske oblake, što bi uveliko moglo pridonijeti manjem dnevnom porastu temperatura, ali tokom dana i ovdje su moguća sunčana razdoblja – navodi se u prognozi koju potpisuje prof. Zoran Zadro.
No, posebno je zanimljivo kako trenutne dugoročne projekcije prognostičkih modela od nekoliko mjeseci unaprijed, daju totalno drugačiju sliku vremena. Stoga postoje dva scenarija koja bi izdvojio, piše profesor Zoran.
OPCIJA br 1. (treća dekada 12. mjeseca – sredina 2. mjeseca 2016.)
Početak anticiklonalne blokade u trećoj dekadi mjeseca nad Atlantikom i Skandinavijom, te jači zimski prodori. U ovakvoj bi situaciji hladne maritimne polarne zračne mase u kombinaciji sa vrlo hladnim kopnenim arktičkim zračnim masama prodirale nad Sredozemlje, što bi pojačalo ciklogenezu.
Ovakav razvoj sinoptičke situacije našoj regiji i Balkanu donio bi pojačanu aktivnost oborina (kiša i snijeg), te naravno jača zahlađenja. Tada bi sve ovisilo o nastancima, kretanjima i pozicijama sekunarnih ciklonalnih centara u Sredozemlju, no osim kišnih neupitne bi bile snježne padavine, posebno u gorju, i obilnije.
Snježne oborine ne bi trebale iznenaditi niti uz obale Sredozemlja, Jadrana te Hercegovine ponegdje uz jak vjetar.
Međutim ukoliko se ovo ostvari imali bi raniji dolazak proljeća.
OPCIJA BR 2. (sredina 1. mjeseca 2016. – sredina 3. mjeseca 2016.)
Imali bi dominaciju Atlantika uz kraća zahlađenja do sredine ili čak i druge polovine prvog mjeseca 2016. Nakon toga bi došlo do jakih anticiklonalnih blokada nad Skandinavijom te sjevernim i sjeverozapadnim Atlantikom.
Prodorima maritimnih polarnih i arktičkih kopnenih zračnih masa u Sredozemlje aktivirala bi se frontogeneza i ciklogeneza što bi uzrokovalo valove zahlađenja uz pojačanu aktivnost oborina.
Kišne i snježne oborine bile bi rasprostranjenije u regiji, ponegdje bi vjerovatno bilo i obilnijeg snijega ovisno naravno o pozicijama i kretanjima ciklona.
Sličan scenarij smo imali za vrijeme zime 2004./2005. kada praktički nikako nije bilo zime do treće dekade prvog mjeseca. Nakon toga su uslijedili polarni hladni prodori do sredine trećeg mjeseca. Ukoliko se ovaj scenarij ostvari imali bi kašnjenje proljeća.
– Ovih dana imali smo prilike čuti od državnih meteo zavoda da nas čeka blaga zima uz kratkotrajna zahlađenja. Ne slažem se s takvim prognozama… – piše, između ostalog, prof. Zoran i zaključuje:
– Navedene su ove dvije opcije razvoja dugoročne atmosferske situacije?! Zima bi trebala pokazati zube, samo je pitanje još hoće li to biti uz poneki ekstrem ili ne?! Po svemu sudeći, očekuje nas pojačana aktivnost oborina (kiša i snijeg) uz hladne prodore koji mogu biti izraženiji, pogotovo ukoliko budu stizali iz Sibira.
Naravno, napomena je kako su ovo trenutne dugoročne simulacije prognostičkih modela, promjene u prognozama su itekako moguće i očekivane.
***

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ): Očekuje nas toplija zima!?
Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi za zimu 2015/16 srednja temperatura zraka trebala bi da bude iznad višegodišnjeg prosjeka na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. U ovom tromjesečnom periodu mogući su i periodi izrazito hladnog vremena, tj periodi sa temperaturom ispod prosjeka. Izražena pozitivna odstupanja srednje temperature zraka od prosjeka očekuje se u prvoj dekadi decembra i januara – tvrdi Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) i dodaje:
– Sezonska količina padavina predviđa se oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih suma. Za vrijeme ovog perioda moguća su razdoblja sa nešto većim količinama padavina kao i duža razdoblja bez padavina. Signal za duži period bez padavina postoji u prvoj dekadi decembra i u trećoj dekadi januara.
Sezonska prognoza FHMZ uklapa se sa prognozom SEECOF (Klimatski forum za jugoistočnu Evropu). Prema podacima SEECOF-a za područje Bosne i Hercegovine, predviđa se nešto toplija zima u odnosu na referentni niz, a očekivane količine padavina u granicama prosječnih suma, piše u izvještaju FHMZ.

Nema komentara:

Objavi komentar